Sådan laver du den perfekte snobrødsdej

Foto: Shutterstock

I morgen aften skal vi fejre Sankt Hans, og i den forbindelse får du her opskriften på en nem snobrødsdej, så der kan hygges ved bålet.

Uanset alder, så er snobrød over åben ild noget mange elsker at lave. Det er en oplagt aktivitet til Sankt Hans, hvor hele familien kan hygge sig med at lave snobrød over bålet, når flammerne er brændt ud. 

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

Ifølge Kristendom.dk, så er Sankt Hans ikke kun en folkefest med bål og snobrød, men også en gammel kirkelig tradition til minde om Johannes Døberen, Jesu fætter, som blev født et halvt år før Jesus. 

Højtiden Sankt Hans er det fordanskede helgennavn for Johannes Døberen, hvis fødselsdag man har fastsat til den 24. juni. I nordisk tradition fejres højtider ofte aftenen før helligdagen, og derfor fejres sankthansaften den 23. juni, ligesom juleaften holdes dagen før juledag. 

Sådan laver du snobrødsdej

Det er både nemt og hurtigt at lave sin egen snobrødsdej. Ud af denne portion får du til 10 snobrød.

Ingredienser:

25 gram gær

3 dl lunkent vand

1 tsk salt

500 gram hvedemel

Derudover: Afbarkede pinde + lidt smør

Sådan gør du:

  1. Smuldr gæret ud i 3 dl lunkent vand.

  2. Tilsæt gradvist de 500 gram hvedemel og kom saltet i, når cirka halvdelen af melet er rørt i. Ælt dejen godt sammen.

  3. Lad den hæve ca. 60 minutter i en skål med viskestykker henover på køkkenbordet

  4. Smør pindene med lidt blødt smør, inden dejen snoes rundt om.

  5. Tril dejen ud i 10 tynde pølser og sno i et tyndt lag rundt om en pind.

  6. Lad dejen efterhæve på pindene ca. 20 min.

  7. Bag brødene over gløderne på bålet til de er gennembagte og gyldne hele vejen rundt. Brødet skal lyde hult, når der bankes på det, og når brødet kan drejes rundt på pinden uden modstand, er det bagt færdigt.