Skøn cheesecake med karamel

Foto: Shutterstock

Det er svært at modstå denne lækre cheesecake med sprød kiksebund, cremede fyld og flydende karamel på toppen. Men det behøver du heldigvis heller ikke, for her får du opskriften på den skønne og nemme kage.

Cheesecake er en sød dessert bestående af et eller flere lag. I denne udgave består det nederste lag af knuste kiks og smeltet smør. Herpå et lag med flødeost og flødeskum smagt til med citronsaft og vaniljesukker. Til slut er kagen pyntet med den lækreste, hjemmelavede karamel.

Det var grækerne, der opfandt cheesecaken

Historien siger, at den første cheesecake blev lavet på den græske ø Samos ca. 2000 år f.Kr., hvor arkæologer har fundet flere osteforme ved udgravninger. Dog er denne teori forbundet med stor usikkerhed, men historikerne er alligevel sikre på, at grækerne anså desserten som en energi-bombe, og den populære kage kage blev serveret under de første Olympiske Lege 776 år f.Kr.

Det var også en græker, der kunne prale af at have nedskrevet den første opskrift på cheesecake. Det var nemlig en græsk lært ved navn Athenaeus, der skriblede proceduren ned til, hvordan man skulle tilberede cheesecake. Kagen blev vældig populær og spredte sig rundt omkring i Europa. 

USA tager over

Men grækernes version gennemgik nogle ændringer, da den ramte andre madkulturer og kom til Europa. Bl.a. begyndte man at tilføje mælk, æg, vanilje og sukker til dessertens opskrift. Men det var først i slutningen af 1800-tallet, da cheesecaken kom til USA, at den for alvor begyndte at ligne den dessert, vi kender i dag.

Amerikanerne tilføjede nemlig flødeost, som siden da er blevet en fast del af desserten. Det er også heraf navnet ’New York Cheesecake’ kommer fra. Flødeost blev nemlig opfundet i 1873 af en mejerist ved navn William A. Lawrence fra New York, da han prøvede at lave en lignede, fransk ost ved navn Neufchatel. Selvsamme person grundlagde firmaet, som i dag hedder Philadelphia og ejes af Kraft Foods.

Cheesecake med karamel

Men nu skal det hverken handler om gamle grækere eller en amerikansk mejerist. Det skal derimod handle om opskriften på denne lækre og nemme cheesecake med karamel. Den består af en kiksebund med flødeost-fyld og karamel. Hvis du vil gøre det endnu lettere, så kan du købe en færdiglavet karamelsovs, det smager også lækkert. 

Ingredienser:

Bund

130 gram Digestive kiks

70 gram smør

Fyld

200 gram flødeost

2 tsk vaniljesukker

2 dl piskefløde

3 husblas

Saft fra én citron

Karamel

150 gram sukker

1⁄2 dl vand

2½ dl piskefløde

1 dl lys sirup

30 g smør 

Sådan gør du:

  1. Start med at smelte smørret og lad det køle lidt af.

  2. Knus digestive-kiksene og bland de smuldrede kiks med den smeltede smør.

  3. Beklæd en springform (ca. Ø18) med bagepapir i bunden og hæld kiksefyldet i. Pres det ud, så det fylder hele bunden. Sæt herefter bunden på køl. 

  4. Læg husblas i blød i koldt vand i en skål (minimum 10-15 min.)

  5. Rør flødeost sammen med vaniljesukker.

  6. Pisk fløden til en let flødeskum og bland den sammen med flødeostblandingen.

  7. Tag husblassen op ad vandet og smelt det sammen med citronsaften over et vandbad. og drænede husblas. Når det er smeltet, tages det af varmen. 

  8. Tag 1-2 spsk. af flødeost-blandingen og put den over i husblasblanding. Rør det godt ud, så der ngen klumper er i. Bland yderligere et par spsk. af flødeostblandingen over i husblassen. Hæld til sidst det hele sammen og rør det godt sammen.

  9. Herfter hælder fyldet ovenpå kiksebunden.

  10. Sæt kagen på køl i minimum 3-4 timer eller gerne natten over.

  11.  Karamel: Kom sukker og vand i en tykbundet gryde, og kog op til det er smeltet og har en
    gylden farve. Undgå at røre i det undervejs.

  12. Tag gryden fra varmen, og kom fløde, sirup og smør i. Kog op igen under omrøring, til du har en jævn karamelsauce. Afkøl saucen herefter. Inden servering fordeles den flydende karamel ud over kagen.