Smart trick: Bag brød som fra bageren – verdens bedste brød kræver kun tre ingredienser

Foto: Shutterstock. Dette er et modelfoto, men det ligner meget det brød du vil få som resultat, hvis du følger opskriften.

Brød fra bageren er ekstra lækkert. Den tynde sprøde skorpe med en saftig krumme inden i. Det er næsten umuligt at lave derhjemme. Tit ender man med et hårdt tørt brød.

 

Men følger man dette trick kan man få brød som er den rigtige kombination af saftigt og sprødt.

Hemmeligheden er en gryde

For at få den tynde sprøde skorpe, skal man bage brødet på en lidt utraditionel måde. Brødet skal nemlig ikke bare i ovnen, men derimod i en gryde og bages i den med låg på.

Simpel opskrift

Opskriften er meget simpel, og der skal nærmest intet til. Det er blot mel, salt og gær. Og så vand som vi alle sammen har i hanen.

Til opskriften skal du bruge:

  • 625 gram mel (Cirka 10 dl)
  • 5 dl vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (du skal ikke bruge mere)

Lang forberedelse

Eneste ulempe ved brødet er hævetiden. Man skal starte på brødet 12 timer før man skal bruge det. Men det kan sagtens hæve natten over.

Man starter med røre gæren ud i vandet så det er helt opløst. Det er vigtigt, at man bruger en stor skål. Herefter blander man salt og mel ned i vandet og rører det sammen indtil alt melet er vådt.

Herefter skal det hæve i 12 timer ved stuetemperatur eller i køleskabet. Når dejen er hævet færdigt, er den let, luftig og fyldt med store bobler. Den lange hævetid gør, at man ikke behøver at ælte dejen, da gæren gør arbejdet.  

Hæv to timer mere

Du slipper ikke helt for at have hænderne i dejen, men det er begrænset.

Næste step er at lægge dejen ud på et meldækket bord, og folde den sammen i tre led. Først den ene vej og så den anden.

Herefter lægges den i et fad, og hæver to timer mere med et viskestykke over.

Derfor kommer der skorpe på brødet

De fleste professionelle bagere har en ovn med vanddamp i. Det er det der giver den fine skorpe, men du kan lave den samme ved at bage brødet i en gryde.

Grydens låg holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere om at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.

Du skal starte med at varme ovnen op til 250 grader sammen med gryden. Gryden skal nemlig være varm, når dejen kommer i.

Når ovnen og gryden er varm, hældes dejen forsigtig i. Det er meget vigtigt, at dejen kun fylder gryden halvt op, da den hæver meget.

45 minutter i ovnen

Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.

Brødet skal herefter bages i 30 minutter ved 250 grader i varmluftsovn med låg.

Efter 30 minutter lader du den bage i 15 minutter ved 230 grader uden låg.

Herefter har du det perfekte brød.

Mix din egen smag

Der er selvfølgelig et hav af forskellige varianter, og for at give andre smagsoplevelser, kan man for eksempel tilføje honning eller andre meltyper.

Husk at gryden og låget bliver brandvarm i ovnen, så man skal huske at bruge grydelapper når man taget gryden ud og fjerner låget.