I gamle dage var en burger blot en bolle med sesam og så en bøf, måske lidt ost og ketchup, men med fremgangen for de små finere burgersteder, så er burgere nærmest blevet gourmetspise. I hvert fald hvis man bruger de rigtige råvarer.
De fleste bedre steder er begyndt at bruge de smørbagte og saftige brioche burgerboller, og man kan da også købe dem i flere butikker, men det er ikke de samme som at bage dem selv.
Ikke flere tørre burgerboller
Har du fået hamstret alt for meget gær, og er du ved at være træt af tørre boller til frokost, fordi du har fundet ud af, at du jo egentligt ikke kan bage, så skal du i gang med denne opskrift, for hvad er bedre til frokost eller aftensmad (eller morgenmad for den sags skyld) end en lækker saftig burger?
Der skal kæles for denne opskrift, og jo længere du ælterdejen i røremaskine eller med elpisker med dejkroge så bedre og mere luftig bliver den. Vi har lavet en portion med 16 stk. bollerne kan nemlig fryses, så der er altid til en nem frokost.
Det skal du bruge:
- 50 gram gær
- 7 dl mælk
- 3 spsk. sukker
- 4 tsk. salt
- 17 dl hvedemel
- 5 æg (det ene til pensling)
- 280 gram blødt smør
Sådan gør du:
- Du skal starte med at smuldre gæren i en stor skål
- Varm mælken til den er fingervarm
- Nu skal du røre gæren, mælken, sukker og salt sammen i en skål til gæren er helt oplyst
- Hæld melet i lidt efter lidt. Og rør det sammen i enten en røremaskine eller med en håndmikser med dejkroge
- Tilsæt et æg ad gangen. Du skal efter hvert æg rører det sammen til dejen er jævn
- Skær smørret i terninger omkring 12 styk og rør dem sammen en efter en. Ligesom med æggene skal hver terning være rørt ind i dejen før man tilsætter en ny
- Kør dejen med håndmikser eller i røremaskinen i 5 til 10 minutter
- Hvis dejen er for klistret, skal du tilsætte lidt mere mel
- Kør dejen i mindst 10 minutter mere. Jo længere du kører den jo bedre bliver den. Dejen skal være helt elastisk og glat
- Dæk skålen til og lad dejen hæve til den er dobbelt størrelse. Den skal hæve et lunt sted i mindst to timer
- Nu skal du vende dejen ud på et let melet bord og dele den i 16 lige store dele
- Du skal forme hver del til en kugle som igen tildækkes, og hæver til dobbelt størrelse (igen cirka to timer)
- Nu må du presse burgerbollerne så de har cirka 10 cm i diameter og pensle dem med æg
- Du skal nu bage dem i en forvarmet ovn i 8 minutter ved 200 grader
- Tag herefter burgerbollerne ud og pensel dem straks med resten af ægget. Det skal være mens de er varme
Du har nu burgerboller til det næste stykke tid. Og skal der kartofler til, så kan du evt. kigge på denne opskrift: